| |

Mediteren, de vier lichamen: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch.

Iedere dag mediteren is goed voor lichaam en geest. Dat heb je vast wel eens gehoord. Ook heb je vast wel eens gehoord wat de wijze Zenmeesters zeggen: ‘Mediteer elke dag 20 minuten, en als je het te druk hebt mediteer dan dubbel zo lang!’. Mediteren dus, dat hebben we te doen om gezond en in balans door het leven te gaan. Maar wat is mediteren eigenlijk en hoe pak je het aan?

Wat is meditatie?

Eerst hebben we helder te krijgen wat meditatie is. Meditatie is, zoals ik het zie, je bewust worden van jouw staat van Zijn op dit moment. Dat klinkt misschien nog een beetje zweverig, maar het is zo simpel als jezelf observeren. Je innerlijke wereld aanschouwen in de situatie waar je op dat moment bent. ‘Hoe zit je er nu op dit moment bij?’ is een vraag die ik geregeld stel aan mezelf, maar ook aan mijn cliënten en cursisten. Deze vraag zet je even op pauze en geeft je de kans even te scannen wat er allemaal te ervaren is in jou. Hoe vaker je jezelf observeert in het moment, hoe meer bewustzijn je krijgt op hoe het werkelijk met je gaat. En zo wordt mediteren steeds makkelijker en kan het zelfs moeiteloos worden!

De vier lichamen:

Dat mediteren, het observeren van jezelf in het huidige moment, kun je doen via de vier verschillende lichamen die we hebben. We hebben een fysiek lichaam, een mentaal lichaam, een emotioneel lichaam en een energetisch lichaam. Het fysieke en mentale lichaam vallen vaak het snelst op door de gedachten en de pijnen die ze kunnen genereren. Het emotionele lichaam is voor veel mensen al een ietwat grotere uitdaging. Het energetische lichaam is voor velen pas te ervaren na een langere periode praktiseren van meditatie.

Het fysieke lichaam

De eerste waar we wat dieper op ingaan is mediteren op het fysieke lichaam. Vaak beginnen je met het observeren van je ademhaling. Voorbeelden van vragen die ik dan stel: ‘Hoe gaat jouw ademhaling op dit moment?’ ‘Kun je diep ademhalen, of zit je hoog in je ademhaling?’ ‘Adem je snel of juist langzaam?’. Dit soort stel ik ook voor de rest van mijn lichaam: ‘Hoe voelt de rest van mijn lichaam?’ ‘Hoe voelt je gezicht? Je schouders? Je hart en buik?’ ‘Is het er warm, koud, zwaar, of ervaar je pijn of druk?’ Et cetera.

Het mentale lichaam

Dit is ook één die we maar al te goed kennen. De eeuwige stroom van gedachten waar soms geen eind aan lijkt te komen. En juist als we willen dat stroom van gedachten stopt, lijkt het alleen maar erger te worden. Dus ook hierbij is het goed om er naar te gaan ‘kijken’. De gedachten ga je observeren. Wellicht zijn het leuke gedachten, gedachten die inspirerend zijn. Misschien zie je ook veel kritische gedachten voorbij komen. Het enige wat je doet is er naar kijken. Ze zien als wolken die voorbij komen en als jij ze niet vastpakt gaat de wolk gewoon weer verder en maakt plaats voor een andere wolk. Het kan zijn als dit een tijdje doet, dat de gedachten minder aanwezig worden, maar dat is niet het doel. Het doel is ze er te laten zijn, zonder het te willen vastpakken of te veranderen.

Het emotionele lichaam

Het woord zegt het al, het lichaam waar je alle emoties in kan ervaren. Vaak vallen ons emoties pas op als ze zeer duidelijk om aandacht roepen. Dat kan dan een gevolg zijn van een onverwachte situatie die ons boos, verdrietig of angstig maakt. Of natuurlijk blij, dat vinden we de meest fijne emotie om te ervaren. Maar als we dit emotionele lichaam echt gaan observeren, dan komen we erachter dat emoties altijd aanwezig zijn. Het zijn golven die er altijd zijn, soms kabbelend, soms als een enorme storm. Tijdens meditatie worden we ons bewust van de emoties die te ervaren zijn door echt te gaan voelen wat er op dit moment leeft in jou. Vaak als we stil zijn en echt gaan voelen kunnen we ineens verrast worden door de emoties die er in ons spelen waar we ons niet eens van bewust waren door de drukte van alledag.

Het energetische lichaam

Ik had al genoemd dat het energetische lichaam vaak pas na wat oefening ervaren gaat worden. Het eerste wat je bij jezelf kunt gaan ervaren is je aura, de energie’bol’ om jou heen. Deze kan heel dicht rondom jou zijn, maar kan ook meters ver uitreiken. Dat meters-ver-uitreiken kan zijn omdat je overstroomt van liefde, maar er zijn ook veel mensen waarbij de aura zo ver uitreikt omdat ze als kind hebben geleerd alles in de gaten te moeten houden om veilig te zijn. Dan is de aura dus vanuit angst zo groot. Zij kunnen dan ook moeilijk echt bij zichzelf zijn. Ze voelen vanalles, maar dat is vaak niet van hunzelf.

Als je je afstemt op je aura kun je dus voelen hoe ver deze uitreikt en kun je deze ook weer meer naar je toe halen met intenties. De meeste mensen kunnen dit al vrij gauw leren voelen, ook al snapt het hoofd er niets van. Wat je ook in het energielichaam kan ervaren zijn de 7 chakra’s, dat zijn 7 energiecentra verdeeld over de middenlijn van het lichaam. Hier bevinden ze zich: kruin, voorhoofd, keel, hart, maag, onderbuik en basis, net onder je romp. Ik ga vast een keer een blog schrijven over waar alle chakra’s voor staan.

Inmiddels na veel oefening kan ik allerlei sensaties ervaren in het veld rondom mijn fysieke lichaam en voel ik al mijn chakra’s. Ik kan zelfs chakra’s van anderen voelen. En ik ben ervan overtuigd dat iedereen dat uiteindelijk kan!

Oordeelloos

Het observeren wat je doet tijdens meditatie is oordeelloos. Het hoeft niet anders dan dat het nu is. Er is iets wat alles waarneemt zonder dat het veranderd hoeft te worden en dat iets is oordeelloos. Dat iets wordt ook wel het oordeelloze gewaarzijn genoemd mocht je er wat meer in willen verdiepen. Wat het zegt is dat het helemaal goed zoals het is. Niets hoeft anders. Dit is hoe jij op dit moment jezelf ervaart. Zo zit jij erbij. En dat is helemaal oké.

Er is nog veel meer te vertellen over meditatie en daarom is dit het eerste deel wat ik verwerkt heb in een blog. In de tweede blog zal ik meer vertellen over de verschillende manieren en vormen van meditatie die je kan uitoefenen. Ook zal ik dan een mooie geleide meditatie voor jullie uitschrijven.

Liefs,
Marije.

Deze blog is geschreven voor www.universumcoaching.nl

Vergelijkbare berichten