|

Het is tijd voor de man op kwetsbaar te mogen zijn (krantenartikel)

“Vrouwen hebben een voorsprong wat betreft het voelen ten opzichte van mannen.” zegt de in Leeuwarden woonachtige Marije Hiemstra. “Veel mannen groeien op met stereotype verwachtingen van ‘man zijn’, waarbij gevoeligheid en kwetsbaarheid, zelfs anno 2022, eerder wordt afgekeurd dan gestimuleerd, met alle gevolgen van dien. Bij mij mogen de ‘maskers’ af en is álles wat er gevoeld wordt welkom.” Marije geeft lichaamsgerichte therapie aan mannen, om door contact met het lichaam je bewust te worden van wat er in je leeft.

Wie is Marije?

Ik ben een Friese vrouw van 33 jaar geboren in Wommels en woonachtig in Leeuwarden. Ik spreek inmiddels toch nét iets beter Nederlands dan Fries door de 12 jaar die ik in Utrecht heb gewoond. Ik heb daar gestudeerd en een aantal jaren in het basisonderwijs gewerkt. Door mijn burn-out van 5 jaar geleden was ik genoodzaakt mijn leven anders in te richten. Ik ben het pad van bewustzijnsontwikkeling gaan bewandelen en heb daarin mezelf goed leren kennen, in alles wat ik ben en ook alles wat ik zeker niet ben. Een weg die absoluut niet alleen maar ‘licht en liefde’ was kan ik je vertellen. Het voelt alsof ik in een stroomversnelling het Leven heb leren kennen met al haar hoge hoogtes en diepe dalen. Inmiddels is het tijd om mijn opgedane wijsheid en ervaringen te delen met mensen middels lichaamsgerichte therapie (voor mannen), trainingen en workshops en (stilte)retraites. Mijn missie: Het versterken van de verbinding met jeZelf en daardoor waarlijke verbinding aan kunnen gaan met de wereld om je heen.


Waarom werk je specifiek met mannen?

Van kinds af aan is het voor mij heel natuurlijk om met jongens (en later mannen) om te gaan. Als puber was ik een tijd lang de enige vrouw in een grote vriendengroep. Heerlijk vond ik dat! Ook toen had ik al een aantal mannelijke vrienden waarmee ik diepe gesprekken voerde over het leven. Het hebben van mannelijke vrienden is gebleven, iets wat niet standaard is voor veel vrouwen. De afgelopen jaren kwamen er geregeld mannen op mijn pad die een verlangen hadden bewuster te verbinden en te voelen. Voor mij staat bewust verbinden en voelen centraal in de leefstijl die ik heb ontwikkeld. *Bewust verbinden gaat wat mij betreft over zakken van je hoofd naar je hart/buik. Van Yang naar Yin. Kunnen Zijn met alles wat er in je leeft en dit in contact kunnen brengen. Vandaar ook mijn bedrijfsnaam Leven vanuit Zijn.* Vaak kwam het er op neer dat ik de mannen hielp bij het zakken in het moment en in hun lijf en vanuit daar kon dan waarlijke verbinding ontstaan. Ook voor mij fijn, want zo verbind ik het liefst met mensen, maar het klopte op deze manier niet helemaal. Het voelde alsof ik hun ‘leraar’ was en dat is niet wat ik wilde in een gelijkwaardige vriendschap. Op een dag werd ik wakker met de inspiratie dat ik de sessies, trainingen en retraites die ik al gaf had te richten op mannen. Vanaf het moment dat ik dit ben gaan doen blijven de cliënten ook binnenstromen. Blijkbaar is er een groot verlangen om te ontdekken hoe je trouw kunt zijn aan wat je ten diepste wil en daarvoor is voelen essentieel.


Met welke reden komen mannen bij jou?

De uitdagingen waarmee de mannen bij mij komen zijn uiteenlopend. Zo kan het te spannend zijn om te voelen en vluchten ze daardoor in verslavende zaken als veel en hard werken, alcohol/drugs, roken, gamen, autoriteitsproblemen, passief zijn of vreemdgaan. Er kunnen uitdagingen zijn met het voelen van het lijf. Het lijf wordt alleen gevoeld wanneer er heftige pijn is of als ze tijdens het sporten tot het uiterste gaan. Ook komen er mannen bij mij die uitdagingen ervaren met verbinden met vrouwen, het krijgen van een relatie of uitdaging ervaren binnen hun relatie bij het voelen en aangeven wat ze écht willen (pleasegedrag). Ze ervaren dan vaak moeilijkheden bij het uiten van heldere grenzen, zowel in privé als in werksituaties, en zijn bang hun omgeving teleur te stellen. Maar er komen ook hooggevoelige mannen bij me met uitdagingen de focus van buiten naar binnen te leggen, ze vangen namelijk alles op van hun omgeving, omdat dat als kind nodig was. Ook wanneer mannen bijzondere bijna onwerkelijke spirituele ervaringen meemaken en dat niet met de omgeving kunnen delen, kunnen ze bij mij terecht.


Wat doe jij tijdens de sessies?

Als je een sessie bij mij komt doen starten we altijd even met landen in het Nu middels een geleide meditatie. Vervolgens wordt er contact gemaakt met wat er in de persoon leeft, wat aandacht nodig heeft op dat moment. Daarna gaan we afhankelijk van wat er nodig is aan de slag met lichaamsgerichte oefeningen, oefeningen in contact, maar ook met systemisch werk (ook wel bekend van familie opstellingen) en Voice Dialogue (onderzoek naar de verschillende innerlijke delen). We sluiten vrijwel altijd af op de behandeltafel, waarbij ik met aanraking op de kleding de persoon ondersteun bij het contact maken met het gevoel en het lijf.


Wat zijn jouw toekomstplannen met ‘Leven vanuit Zijn’?

Ik vermoed dat ik in de toekomst ga werken met het thema relaties, omdat dit me al mijn hele leven intrigeert. Een grote kans dus dat ik de focus van mijn bedrijf zal uitbreiden naar koppels/stellen. Iets waar ik op dit moment al veel enthousiasme voor voel, maar voor nu is het handig om mezelf hierin nog even af te remmen. Als ik alles wat ik wil creëren meteen uitvoer krijg ik het veel te druk. Daar heb ik mijn lessen gelukkig wel in geleerd! Het wordt vanzelf helder wanneer ik daar mijn stappen in mag gaan zetten. Ook voel ik nog steeds enthousiasme voor stilteretraites. Wie weet pak ik dat in de toekomst ook weer op. Op mijn website vind je alle informatie over de lichaamsgerichte therapie, maar ook mijn andere aanbod zoals de training ‘Man in verbinding’, de ‘Verdiepingsmiddag’ en de ingesproken geleide meditaties.

Vergelijkbare berichten